Haber

Irak, bütçe tasarısının tartışmalı 14. maddesini kabul etti

Irak Parlamentosu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (KBY) petrol gelirleri ve bunun Bağdat tarafından denetlenmesine ilişkin Federal Genel Bütçe Yasası’nın 14. maddesini onayladı. 14. maddenin 8. maddesi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında yeni bir tartışmaya yol açtı. Meclisteki tartışmalar sırasında KDP kümesi oturumu terk etti ve oturum bir saatten fazla ertelendi.

Rûdaw’a göre, Irak Parlamentosu’nda 3 gün üst üste gerçekleştirilen oturumlarda Bağdat ile Erbil arasındaki “petrol ihracatı” anlaşmazlığı nedeniyle bütçe oylaması tamamlanamadı. 67 maddelik bütçenin şu ana kadar sadece 17 maddesi TBMM’de onaylandı. Sabah 02.30’a kadar süren meclis oturumunda, 14. madde başta olmak üzere diğer bazı maddelere ilişkin görüş ayrılıkları ve görüş ayrılıkları nedeniyle oturumlara birkaç kez ara verildi. Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, oturumu Pazar günü saat 13.00’e erteledi.

Kürt partileri arasında yeni bir çelişkiye yol açan 14. madde, taraflar arasında yapılan müzakereler sonucunda Maliye Kurulu tarafından beş kez değiştirildi. 14. Unsurun 8. fıkrasının (a) bendinde KBY hükümeti, memur ve emeklilerin maaşlarına öncelik vermekle birlikte, “illerin yatırım haklarını kanunla belirlenen kriterlere göre ödemekle yükümlüdür”. Fıkranın (b) bendinde olduğu gibi, (a) bendinin uygulanmaması halinde vilayetlerin finansmanı da dahil olmak üzere gerekli tedbirlerin alınması doğrudan Irak Başbakanının sorumluluğuna devredilir.

KYB’YE KARŞI TARAFLAR

Söz konusu fıkralar, Irak hükümetinin dilerse KBY bütçesinden düşerek vilayetlere doğrudan ödeme yapmasına ve Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Halepçe ile doğrudan ilişki kurmasına imkan vermektedir. KDP, Kürdistan İslam Birliği (Yekgirtu), Kürdistan Adalet Cemaati (Komel) ve Yeni Nesil Hareket (Newey Nwê) kümesi bana karşı çıkarken, KYB dayanak verdi. (DIŞ HABERLER)

borajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu