Su ürünleri üretimi 2022’de yüzde 6,2 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı su işleri istatistiklerini açıkladı.
Su işleri üretimi 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,2 artarak 849 bin 808 ton olarak gerçekleşti.
Üretimin yüzde 30’unu deniz balığı, avlanma yoluyla elde edilen diğer deniz ürünleri, yüzde 3,9’unu avlama yoluyla elde edilen iç su işleri ve yüzde 60,6’sını su ürünleri üretimi oluşturdu.
Suda eser avcılığı 2022’de yüzde 2,1 arttı
Su ürünleri avcılığı 2022’de yüzde 2,1 artarken, avcılık yoluyla toplam üretim 335 bin 3 ton oldu.
Su ürünleri üretimi ise 514 bin 805 ton olarak gerçekleşti. Deniz eser avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 2,3, iç su eser avcılığı ise yüzde 0,4 arttı.
Yakalanan deniz balığı miktarı ise 254 bin 535 ton oldu. Avlanan deniz balıklarının türlere göre dağılımı incelendiğinde en fazla avlanan balığın 125 bin 980 tonla hamsi olduğu görüldü.
Hamsiyi 49 bin 892 tonla palamut ve 16 bin 729 tonla sardalye izledi.
Su ürünleri yetiştiriciliği 2022’de yüzde 9,1 arttı
Yetiştiricilik 2022’de yüzde 9,1 arttı. 2022’de yetiştiricilik yoluyla yapılan üretimin 368 bin 742 tonu denizlerde, 146 bin 63 tonu da iç sularda gerçekleşti. Yetiştirilen en değerli balık türleri iç sularda 145 bin 649 tonla alabalık, 156 bin 602 tonla levrek ve denizlerde 152 bin 469 tonla çipura oldu.