Egeli akademisyenler üretmeye devam ediyor
Biyogaz tesisleri kurulacak ve tarımsal atıklar enerjiye dönüştürülecek.
Nuri Azbar’ın araştırmacı olarak görev yaptığı Ege Üniversitesi (AB) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER), Arş. Görmek. S. Tuğçe Kalkan Dağlıoğlu’nun “Sürdürülebilir Tarımsal Atık Yönetimi Kapsamında Biyogaz Üretiminin Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Mekansal Modellemesi” projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında biyogaz tesisleri kurulacak ve tarımsal atıklar enerjiye dönüştürülecek. Proje, sanayi tabanıyla üniversite-sanayi işbirliğini beslerken, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nin katılımıyla disiplinler arası çalışmalara da örnek teşkil ediyor.
Proje grubunu tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi’nin TÜBİTAK’taki başarısı devam ediyor. prof. Dr. Nuri Azbar hocamızı ve ekibini çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bakış açısıyla hayata geçirdikleri projelerden dolayı tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim. Atıkları enerjiye dönüştürecek olan bu proje sürdürülebilirlik açısından da son derece önemli” dedi.
“Atıklar; gübre ısı ve elektriğe dönüşecek”
Projenin amaçlarından bahseden Prof. Bu modelde Coğrafi Bilgi Sistemi ile biyogaz tesisi kurulmasına uygun alanlar belirlenecek ve biyogaz tesisi için yaşam döngüsü analizi yapılacaktır. Bir temel senaryo, bir yaşam döngüsü değerlendirmesi ile analiz edilecektir. Bu baz senaryoya göre tesis sadece büyükbaş ve kümes hayvanı atıkları ile çalışacak, fermente ürün çıkışı katı ve sıvı fazlara ayrılarak gübre olarak kullanılacak, biyogaz kombine sistemlerle ısı ve elektriğe dönüştürülecektir. Ayrıca biyogazın biyometana dönüşümü için farklı hammadde senaryoları, fermente ürün çıktı senaryoları ve özgün senaryolar üzerinde çalışılacaktır. Bu yaklaşımla hem bir biyogaz tesisinin mekansal etkileri hem de iklim değişikliği üzerindeki etkileri irdelenecek ve tarımsal atıkların enerjiye dönüştürülmesi kapsamında özgün, çevre dostu ve sürdürülebilir bir bakış açısı ortaya konulacaktır.”
Biyogaz tesisleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nuri Azbar, “Biyogaz tesisleri, tarımsal atıkların enerjiye dönüştürülmesini sağlayan tesislerdir. Tarımsal atıkların biyogaz tesislerinde enerjiye dönüştürülmesi de kontrolsüz emisyonların önüne geçecektir. Bununla birlikte, biyogaz tesislerinin işletilmesinin çevresel etkileri vardır. Tesisin işletilmesi sırasında veya sonrasında oluşacak çevresel etkiler genellikle yaşam döngüsü değerlendirmesi ile ortaya konur.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı